Zagreb, NK

traži dalje ...

Zagreb, NK, nogometni klub iz Zagreba. God. 1952. došlo je do spajanja gradskih klubova Zagreba i Borca (prvotno Milicionera) koji su osnovani nakon II. svj. rata te su se prvih poratnih godina natjecali u republičkoj ligi, potom u II. sav. ligi, a Borac je 1951. izborio ulazak u I. ligu. Tim spajanjem Borac, inače klub milicije, dobio je ime grada, a dotadašnji Zagreb prvoligaški status. Z. baštini i tradiciju predratnoga zagrebačkoga kluba → Grafičar, ŠK. Prvoligaški status Z. je zadržao kratko i već 1953. ispada u II. ligu. Vraća se 1954. i nakon nekoliko solidnih sezona ponovno ispada 1958. Nov povratak uslijedio je 1964. i već u prvoj sezoni postiže najbolji plasman u I. ligi (šesto mjesto) s momčadi za koju su nastupali među ostalima Bubanj, Dračić, Klobučar, Wacha, Azinović. U II. ligu ponovno su pali 1970. Vratili su se 1973. nakon kvalifikacija s Famosom iz Hrasnice i Osijekom, s kojim su odlučujuću utakmicu odigrali pred krcatim gledalištem stadiona u Maksimiru. Povratničku momčad vodio je V. Marković, a u sastavu su bili Rukljač, Smolek, Tucak, Lipovac, Čopor, Močibob, Antolić i dr. Nakon samo jedne sezone Z. opet ispada iz I. lige u koju se vraća 1977., zadržava 2 sezone i potom opet ispada. Za ulazak u I. jugosl. ligu Z. se ponovno izborio tek 1991., ali prvenstvo se više nije odigralo. U prvoj sezoni u I. HNL-u 1992. Z. je zauzeo drugo mjesto. U 1990-ima ugl. je u vrhu ili u gornjoj polovici tablice, a 2002. osvojio je hrv. prvenstvo sa Z. Kranjčarom kao trenerom (napadač I. Olić bio je najbolji strijelac prvenstva). U natjecanju za kup bio je finalist 1997. Z. nastupa na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, gdje je prije II. svj. rata nastupala Concordia, a treninge za sve uzraste održava na terenima u Veslačkoj ulici uz rijeku Savu. Boja klupskih dresova bijela.

ilustracija
grb
ilustracija
NK Zagreb (tada Borac), novi član I. lige 1951.
ilustracija
NK Zagreb, 1. liga, 1967.
ilustracija
NK Zagreb, 1958. (Ćuk, Maček, Martinko, Klobučar, Galeković, A. Vidošević, Dvornić, Mušković, Beseredi, Medved, Lj. Benčić)
ilustracija
NK Zagreb, 1962. (stoje: Vuk, Vesely, Dračić, Bubanj, Duplančić, Wacha, Čepelja; čuče: Beslač, I. Šantek, Vrhovec, Galeković)
ilustracija
NK Zagreb, 1974.
ilustracija
NK Zagreb, II. liga, 1961.
ilustracija
NK Zagreb, momčad koja je ušla u I. saveznu ligu 1973. (stoje slijeva: Horvat, Tucak, Močibob, Ivanišević, Rukljač, Lipovac; čuče: Gašparini, Markulin, Antolić, Čopor, Smolek)
ilustracija
NK Zagreb, petorica igrača u Gradskoj reprezentaciji (Galeković, Martinko, Vuk, Klobučar, Gašpert)
ilustracija
NK Zagreb, prvak HNL-a 2002. (slijeva stoje: Milinović, Stavreski, Pirić, Ješe, Olić, Vasilj, trener Kranjčar; čuče: Franja, Duro, Hasančić, Poldrugač, J. Bulat)
ilustracija
NK Zagreb, stadion
ilustracija
NK Zagreb, ulazak u I. saveznu ligu 1964., večer prvaka na Šalati

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2004.

Citiranje:

Zagreb, NK. Nogometni leksikon (2004), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://nogomet.lzmk.hr/clanak/2546>.